Sajtfogyasztási szokások Európában és itthon

Sajtokat minden magyar háztartásban találhatunk, hiszen a talán ez a legnépszerűbb tejből készült étel a világon. A hazai sajtfogyasztási szokások azonban jóval szerényebbek, mint mondjuk a franciáké vagy a dánoké, ám így sincs okunk panaszra. Ugyanakkor fajták tekintetében jóval kevesebb fogy, mint más országokban. 

Nálunk még mindig a trappista a legnépszerűbb sajtfajta, ám az elmúlt években egyre nőtt a kézműves sajtok iránti kereslet. Ez nem meglepő, hiszen a sörök és a lekvárok esetében is ugyanez tapasztalható, a magyar vásárlók egyre inkább keresik a hazai készítők gasztro-termékeit.

A statisztikák szerint a magyar fejenként 7,6 kilogramm sajtot fogyasztanak évente, az Európai Uniós átlag ezzel szemben 18 kiló felett van, vagyis mi magyarok jóval kevesebb sajtot fogyasztunk, mint az átlag európaiak. 

A sajt fontos részét képezi a táplálkozásunknak, hiszen a tejben, így a sajtban is fontos tápanyagok és nyomelemek vannak, kalcium és foszfor, de a fehérjetartalma is magas. Kevesen tudják, de 10 dkg lágy sajt képes fedezni egy felnőtt ember napi kalciummennyiségének 40 %-át, vagyis mindenképp érdemes több sajtot fogyasztanunk.

Mely országok fogyasztják a legtöbb sajtot Európában?

Európában sokkal erőteljesebbek a sajtfogyasztási szokások, a dán, francia és holland sajtok világhírűek. Nem is csoda hát, ha Európában ők eszik a legtöbb sajtot. Az európai átlag 18 kg körül van, ám a dánok az átlag fölött falatoznak sajtot, mégpedig évente több mint 28 kilót. A franciák sincsenek sokkal lemaradva tőlük, ők 27 kilogrammos éves fogyasztással bírnak fejenként, de a hollandokat is érdemes megemlíteni, akik 21 kilogrammos éves sajt „pusztítással” büszkélkedhetnek.

Európa már országaiban is sok sajt fogy, átlag körüli értéket tudhatnak magukénak az olaszok és a spanyolok, a svájciak, de a görögök is. Mi magyarok sajnos jóval átlag alatt fogyasztunk sajtot más európai országokhoz képest, pedig nálunk és készülnek finom sajtok, ínyencségek, és különlegességek is.

sajtfogyasztási szokások - alkmaari sajtpiac
Sajtpiac Hollandiában

Sajtfogyasztási szokások itthon…

avagy, mi, magyarok miért eszünk kevesebb sajtot?

Érdekes kérdés, hogy mi befolyásolja hazánkban a sajtfogyasztási szokásokat. Bár az elmúlt években sok alternatív életmód terjedt el, melyek közül több kizárja a sajt és egyéb tejtermékek fogyasztását, mégsem ez a fő oka annak, hogy mi magyarok olyan kevés sajtot eszünk. 

Az egyik komoly befolyásoló tényező az ár, ugyanis a tejtermékek ára is nagyon megnőtt az elmúlt években, a másik pedig az, hogy a legtöbben a sajtra leginkább szendvicsfeltétként tekintetnek, esetleg reszelnek belőle egy keveset.

Más országokban, a Dániában és Franciaországban is a sajt akár főfogásként is megjelenhet, de nagyon sok sajtot használnak a mártásokhoz, szószokhoz is. Mi magyarok inkább egy vékony szeletet teszünk a kenyérre, mondván, nem lehet sajttal jóllakni. Pedig lehetne. 

A sajt nagyon egészséges és fontos tápanyagunk, mindenképp célszerű naponta legalább 10 dekát fogyasztani belőle. A hazai sajtfogyasztási szokásokat az is nagyban befolyásolja, hogy milyen sajtot vásárolunk.

sajtfogyasztás másképp - sajt mint főétel
A sajt akár főétkezés is lehet

Milyen sajtokat keresnek leginkább a vásárlók?

A sajtfajták tekintetében a hazai fogyasztásnak mintegy 30 százalékát a trappista teszi ki, ám a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célul tűzte ki, hogy népszerűsíteni fog más sajtfajtákat, és persze a kézműves sajtokat is. 

Ennek eredményeként az elmúlt években egyre inkább megnőtt az igény a kézműves tejtermékek, így a sajtok iránt is. A sajtmesterek tapasztalata is az, hogy elindult egyfajta gasztroforradalom, mely azt jelzi, hogy a vásárlók tudatosabbá váltak a sajtválasztás terén is.

Ha egy recept sajtot ír, már azt is figyelik az emberek, hogy milyen fajtát, nem veszik kézpénznek, hogy trappista kell bele. Egyre elterjedtebb a főzésbe a parmezán, a chedar, de a mozzarella és a gomolya is. 

A statisztikák szerint a főként paranyicát, a gomolyát és a camambertet keresik a vásárlók a trappista mellett, ha nem főzésről van szó, hanem szendvicskészítésről, és egyre nagyobb igény van a sajtkülönlegességre, és a különlegesebb ízesítésű sajtokra is. A kézműves sajtok iránt is megnőtt a kereslet az elmúlt években, egyre több kézműves sajtbolt is nyílik, ami szintén azt mutatja, hogy nagy az igény a finom és egészséges sajtokra.