Sajt alapanyagként a főzésben, avagy hányféleképpen használható fel a sajt?

A sajt a mindennapi étkezésünk része, legalább is a legtöbbeknek az, viszont sokan csak a szendvicset vagy a tésztaételt ízesítik vele. Persze nagyon finom kiegészítője lehet a sajt ezeknek az ételeknek, de számos más módon is felhasználható a sajt, mint alapanyag. 

Ami még gyakori a hazai gasztronómiában, hogy a sajt a húsos vagy rakott ételek tetejére kerül, de töltelékként is gyakran használják. Ugyanakkor rengeteg módja van a sajt felhasználásának, hála a sokféle sajtnak és sajtkészítménynek.

Az alapvető szabályokat természetesen célszerű betartani. Ha csak a tészta tetejére szánjuk a sajtot, esetleg bele szeretnénk olvasztani, akkor azt reszelt és darabolt formában is megtehetjük, de lehetőleg csak tálaláskor kerüljön fel a sajt az ételre. Ha reszelt sajtról van szó, akkor a sajtot csak hideg állapotában reszeljük, hiszen ha megpuhul sokkal nehezebben fogunk tudni vele dolgozni. Sajtszósz esetén célszerű pár csepp citromlével kiemelni a sajt ízét, de erre a célra a narancs és a lime is használható.

Kézműves sajt, mint alapanyag: főételtől a desszertig

A kézműves sajtok egyre népszerűbbek, és a főzéshez is egyre többen használják őket. Az elmúlt években tapasztalható egyfajta gasztro-forradalom, így ma már a sajt nem egyértelműen csak a trappistát jelenti a magyarok számára. Számos sajtfajta kap egyre nagyobb figyelmet, kemény, lágy és sovány sajtok egyaránt és ami jó hír, nemcsak önmagában, hanem mint alapanyag is. Az ételek tekintetében is számos módon használható fel a sajt, a kínai konyhában a sajt például fűszerként is megállja a helyét. A sajtot természetesen még mindig sokan használják szendvicseken feltétként, de a főzésben is egyre nagyobb teret nyernek a különböző sajtfajták.

Számos fajta van, amely grillsajtnak és sütéshez tökéletes választás, akár egy teles értékű főétel fő eleme is lehet. Emellett számos előételbe is használják, a desszertekről már nem is beszélve. A sajttortát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de a sós süteményekben is gyakori összetevő a sajt. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, szóval ha elhatároztuk, hogy több sajtot fogyasztunk, akkor ne csak a szendvicsre kerüljön vastagabb szelet sajt, hanem a főzésnél is használjuk gyakrabban.

sajt alapanyagként a főzésben
Sajtfondue

Sajtos ételek, melyeket mindenképp érdemes kipróbálni

Mivel a sajt nagyon egészséges, ezért mindenképp érdemes naponta legalább 10 dekát fogyasztani belőle, ugyanis már ennyi is elég, hogy fedezzük a napi foszfor és kalcium bevitelünk 40 %-át. Ám nem kell csak úgy, önmagban sajtot ennünk, hiszen számos sajtos étel létezik, ami akár főételként is megállja a helyét. Bár mi magyarok leginkább feltétként szeretünk gondolni a sajtra, más országokban a sajtszósz nagyon népszerű kiegészítője a húsoknak és tésztáknak, de sajt kerülhet a salátákba is.

Főételként is gondolhatunk a sajtra, sokan hús helyett sütik, mellé valamilyen salátát vagy zöldségköretet készítenek, de rizst vagy bulgurt is kínálhatunk mellé. Itthon leginkább a trappistát tekintjük sajtnak, grillezni, rántani azonban más sajtokat is lehet. A camembert, a mozzarella vagy más gyúrt sajtok is alkalmasak lehetnek a grillezésre, de akár a rántásra is. Hús mellé több féle sajtmártás készíthető, de tésztaételhez is tökéletes választás, ha már unjuk a bolognai szószt.  

Előételként szinte bármilyen sajtot fogyaszthatunk akár önmagában, vagy salátával, nyers hasábokra szelt zöldségekkel (répa, zellerszár, uborka stb.), olajos magvakkal vagy gyümölccsel. Borok mellé is kiváló kísérő lehet pár falat sajt, de baráti beszélgetések esetén is kínálhatunk sajtot a ropogtatni-való helyett.

Sajttorta és sajtos desszertek

A sajt a desszertkészítésben is nagy szerephez juthat, legyen szó édes vagy sós süteményekről egyaránt. Talán az egyik legelterjedtebb édes sajtos desszert a sajttorta, melynek krémsajt az alapja, de számos más desszertbe is kerülhet krémsajt, például pohárdesszertnek is kiváló.

Egyre népszerűbbek hazánkban is a muffinok és a cup cake-ek, de a sütinyalókák is, melyeket érdemes kipróbálni krémsajtos verzióban is. A krémsajt természetesen krémekbe is felhasználható, töltelékként vagy bevonatként egyaránt. 

Az egészséges életmód kedvelői számára fontos alapanyag lehet az egészséges sütemények elkészítésében is, különösen ha kézműves sajtból készül a finomság, hiszen a kézzel készített sajtok adalékmentesek.

A sós édességek esetében is gyakori alapanyag a sajt. A legnépszerűbb nálunk a sajtos pogácsa, sajtos stangli és a sajtos rúd, de ezeken túl is bőven van lehetőség sajtot használni a sós sütikbe és péksüteményekbe, mint töltelék.