Esküvőre sajt – itthon is hódít az új trend

Esküvőkön is hódít a sajt

Az esküvői trendek folyamatosan változnak. Régebben a hosszú asztalos ültetés volt divatos, azt követően egyre elterjedtebbé vált a körasztalos megoldás, szintén ültetett vacsora formájában, manapság pedig a svédasztalos lakodalmak válnak egyre népszerűbbé. A svédasztalos vacsorák előnye, hogy nincs megszabva, mikor ehetünk, mikor táncolhatunk, hiszen mindegyikre lehetőség van egyszerre. Nem annyira formális, lazább, kötetlenebb megoldás az, melyet egyre több fiatal pár választ. 

A svédasztalos vacsorák persze kínálhatják a hagyományos magyar esküvői ételeket, mint a töltött káposzta, a húsleves vagy különböző hústálak, de akár alternatív megoldások is kerülhetnek az asztalra. 

Az is meglehetősen elterjedt szokás, hogy a templomi vagy a polgári házasságkötésre hatalmas vendégsereg érkezik, de a lagzira már csak a szűkebb családi kör van meghívva. 

Svájcban népszerű az úgynevezett ‘apéro’ , amelyet általában a templomi esküvő után tartanak és mindenkit meghívnak rá, aki a szertartáson részt vett. A leginkább állófogadáshoz hasonlító eseményen falatkás ételeket, sajtkülönlegességeket kínálnak alkoholos kísérőkkel. Ez azoknak is remek megoldás, akiknek nagy, ültetett ülésrendes lagzira nem telik, mégsem szeretnének senkit kihagyni a vendéglátásból.

A svédasztalos esküvőkön gyakoriak a sajttálak is, melyeken többféle sajtkülönlegesség is megjelenik. Ez különösen akkor szokott nagy hangsúlyt kapni, ha a lagzi egy borospincébe vagy valamilyen borvidék éttermében kap helyet. 

Sajt nemcsak kínálásra, de köszönőajándéknak is

Sajtválogatást adni ajándékba nem egy új keletű dolgok, hiszen a gasztro-ajándékok nagyon divatosak manapság. Bármilyen alkalomra adható finom és különleges sajtokból készült válogatás, miért pont az esküvő lenne ez alól kivétel.

Egyrészt kaphatja a pár is nászajándékként, de akár adhatják ők is vendégek köszönőajándék formájában. Persze ilyenkor nem a boltban vásárolt sajtokra kell gondolni, hanem a kézműves sajtválogatásokra, melyek ízükben és formájukban is egyediek és különlegesek lehetnek.

A sajt ugyan nem egy jellegzetes esküvői kellék, de könnyen azzá tehető, hiszen az előkelő vacsorák és elegáns hotelek is használják a sajtot rendezvényeken, eseményeken, és a minőségi borok mellé is tökéletes választás egy kézműves sajtkóstoló. 

Az aperitif mellé is lehet kézműves sajtokból összeállított sajtválogatást kínálni, hiszen így csökkenteni tudjuk annak veszélyét, hogy a vendégserek éhgyomorra igyon, vagyis nem fognak olyan hamar becsípni sem. 

esküvőre sajt - HUGI SAJT
Sajt esküvőre - ínyenc falatok sajtból, rákkal, gyümölccsel és paradicsommal

Torták esküvőre sajtból? Sajttorta vagy sajt-torta

A sajttorta fogalma sokak számára nem ismeretlen, ugyanakkor az elmúlt években új trend hódított az esküvői sajttorták tekintetében, így összemosódott két különféle fogalom. 

A sajttorta általában a sajtkrémmel készült tortákat szokott jelenteni, és természetesen jelent is, ám pár éve divatba jött a sajttorta olyan formában, hogy valóban sajtból készül. Ez elsőre furcsának tűnhet, és fel is lehetne tenni a kérdést, hogy mi másból készülne egy sajttorta. Természetesen, ha sajttorta receptet keresünk, akkor számos más alapanyag is felsorolásra kerül, ám ha esküvő sajt-tortákról van szó, akkor csak sajt lesz az alapanyag.

 

Az esküvői sajt-torták lényegében különböző fajtájú, természetesen dekoratív és finom kézműves sajtok egymásra rakva, és különböző módon díszítve, például szalagokkal és ehető virágokkal, esetleg gyümölcsökkel. Nagyon szép és rusztikus egy ilyen torta, de egyáltalán nem mondható hagyományos édességnek vagy tortának. Ugyanakkor modern és egyedi, biztosan emlékezetessé tesz egy esküvőt.

 

Milyen sajtból készül a sajt-torta? És a sajttorta?

 

Az esküvői sajt-tortákat úgy kell elképzelni, mint egy többféle sajtgurigából épített tornyot, mely valóban hasonlít az esküvői tortákhoz. A sajtok színe is hasonló, mint az esküvői tortákon megjelenő cukormáz színe, így nem csoda, ha valaki összekeveri a sajtból készült tortákat a valódi esküvői tortákkal. A sajtok sokfélék lehetnek, a sajt-torta készülhet gomolya, parenyica sajtból, de más gyúrt, kemény és sovány sajtból is.

 

Ha viszont valóban sajttortára vágyunk, akkor egy keksz alapú tortát kell elképzelni, melynek a tölteléke a krémsajt, ezért is hívják sajttortának. Számos ízzel kombinálható ez a fajta sajttorta, képműves sajtkészítőktől is rendelhető, de akár mi magunk is készíthetünk, természetesen csak minőségi és finom krémsajt felhasználásával. Ezek a fajták ritkábban jelennek meg az esküvőkön, ugyanakkor még mindig szokás egyes régiókban, hogy a vendégek ajándékba hoznak tortát, így akár egy finom sajttorta is felkerülhet az esküvői asztalra.