Kézműves sajt a polcon

Mitől lesz „kézműves” a kézműves sajt?

Egyre elterjedtebbek a kézműves sajtok, sokan keresik is őket a piacokon, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy mit is jelent valójában az, hogy egy sajt kézművesnek számít. Persze, ha sokáig ízlelgetjük a kifejezést, akkor rájöhetünk, hogy olyan sajtokról van szó, melyeket szakképzett sajtkészítők hagyományos kézművességével készítenek el. Az eredmény pedig a nagyüzemi sajtoknál sokkal összetettebb és változatosabb ízvilágú sajt lesz, melyek esztétikájukban is szebb kivitelt érhetnek el.

Persze sokan nem látnak különbséget a boltban kapható sajtok és a kézműves sajtok között, ugyanakkor az ízekben még lényeges különbséget tapasztalhatunk. Elég csak arra gondolni, hogy milyen íze van egy valódi Tihanyi camembertnek és a hipermarketek saját márkás camembertjének, és máris megértjük, hogy bizony óriási eltérés lehet két sajtmárka között is. A kézműves tejtermékek egyre nagyobb teret nyernek, és egyre többen választják őket a nagyüzemi sajtokkal szemben.

Miért érdemes a kézműves sajtot választani a bolti sajt helyett?

Azt már lefektettük, hogy sajt és sajt igenis vannak különbségek, már ami az ízét jelenti. Ez a tény már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a kézműves sajtokat válasszuk, ám van még egy döntő tulajdonsága, mégpedig az, hogy a kézzel készült sajtok, ahogyan a HUGI SAJT sajtja is, a legtöbb esetben adalékmentesek. Nincs bennük „E”, amiről már tudjuk, hogy nem tesz kifejezetten jót az egészségünknek, sem pedig ízfokozó. És miért is lenne szüksége ízfokozóra, hiszen a kézműves tejtermékek íze már önmagában is összetett és gazdag.

Az adalékmentesség azt is jelenti tehát, hogy a sajtmesterek által készített sajtok egészségesebbek is, az egészséges életmódra való törekvés pedig hatalmas hangsúlyt kapott az elmúlt években. A sajt alapvető része a táplálkozásunknak, így egyáltalán nem mindegy, hogy miből és hogyan készül. A kézműves sajtok esetén biztosak lehetünk benne, hogy tejjel készülnek, ahogyan abban is, hogy nagy odafigyeléssel és szeretettel. A kézzel készített sajtok többféle tejből is készülhetnek, hiszen mi is többféle állat tejét is fogyasztjuk.

Kézműves sajt - HugiSajt

Milyen tejből készülhet kézműves sajt?

A kézműves sajtok világa az elmúlt években kiszélesedett, és egyre többen is választják őket. Ennek egyrészt a minőség és az íz az oka, de nagy hangsúlyt kap az egészséges életmódra való törekvés is, aminek egy kézzel készült sajt szerves része lehet, hiszen általában nincs bennük „E” vagy más adalék. 

De milyen kézműves sajtokkal is találkozhatunk? Többfélék is lehetnek egyrészt a sajt fajtájától, másrészt a felhasznált tejtől függően. A sajtfajták közül számos típus készülhet kézműves technikával is, mint gyúrt és érlelt sajtok, kemény, sovány és lágy sajtfajták, de penészes fajták is készülhetnek.

A tej fajtája alapján beszélhetünk juhsajtról, kecskesajtról, és természetesen tehéntejből készült sajtról is. A tej nagyban befolyásolja a sajt ízét is. Sokan nem kedvelik a kecske vagy a juhtej ízét, ugyanakkor a belőlük készült sajtokat már inkább. A kecske és juhsajt íze meglehetősen eltér a tehéntejből készült sajtokétól, ez persze koránt sem jelenti azt, hogy ezek a sajtok ne lennének finomak.

A tehéntejből készült sajtok a legelterjedtebbek?

Magyarországon bár juhot és kecskét is tartanak a teje miatt, de a legelterjedtebb tejelő haszonállat a tehén. Ennek értelmében a sajtok is inkább tehéntejből készülnek, is mi magyarok is inkább ezeket keressük a boltok polcain, és sajtfajta tekintetében is meglehetősen kevesen vannak azok, akik két-három fajtánál többet fogyasztanának. Ugyanakkor számos sajtfajta van, melyet érdemes kipróbálni a megszokott fajták mellett, mint a gomolya, a penészes sajtok, mint a parenyica.

Amikor sajtot vásárolunk, érdemes arra is gondolni, hogy honnan származik a sajt, illetve a tej, amiből készült. Magyarországon nemcsak nagyüzemi gazdaságokból származhat a tej, hanem kis családi, úgynevezett háztáji gazdaságokból is. A háztáji gazdaságoknál gyakori, hogy nemcsak a tehenek tartásával foglalkoznak, hanem kézműves sajtok és egyéb kézműves tejtermékek készítésével is. A kézműves sajtok pedig legalább olyan finomak, mint a boltban kapható sajtok, hanem finomabbak.