a vencel-család
Mint annyian mások, a családom is három évtizede kezdett háztáji tehéntartással foglalkozni.
Számunkra a tehenek nem csupán haszonszerző jószágok, hanem kedvelt állatok is. Ezt mutatja, hogy míg más udvarokban – gazdasági okokból – megszűnt a háztáji tehéntartás, a mi teheneink száma megmaradt, sőt gyarapodott.
Az ok egyszerű: amikor láttuk, hogy pusztán a tejtermelésből nem lehet megélni, nem megszüntettük a tehéntartást, hanem újítottunk: én hozzákezdtem a tej feldolgozásához, hogy – gazdasági nyelven szólva – növeljük a termék hozzáadott értékét, a férjem és a fiam foglalkozik az állattartással.

az "év családi gazdasága" címet adta nekünk

a hugi sajt
Elvégeztem a csermajori Tejipari Szakiskolát, ahol megismerkedtem a tejfeldolgozás folyamataival, gyakorlati fogásaival, különös tekintettel a sajtkészítésre.
Első sajtom egy gomolyasajt volt. Azóta folyamatosan nő a választék. Soha nem érzem úgy, hogy most elég, elértem a célomat, mindig újabb és újabb kihívásokkal szembesülök. Ezeknek meg kell felelni. Sajtjaim és a később bevezetett újabb tejtermékek évről évre népszerűbbek. Sokan vásárolják azokat.
Engem elvarázsolt a sajtkészítés világa. És ezt a varázslatot látom az ide látogató gyerekeken is, akiknek szórakoztató és egyben tanulságos a sajtkészítés, nem beszélve arról, hogy az üzem mellett megismerkedhetnek egy élő tehéntartó parasztgazdasággal. Ugyanez elmondható a felnőttekről is.
Ez inspirált arra, hogy a puszta árutermelés mellett bemutatom a sajt készítését is.
„Készíts sajtot, tegyél a kosaradba sajtot.”
Összesen 15 tehén tejét dolgozom fel. Ennyi volt és ennyi marad a tehénállomány. Ez bőven ad munkát a férjemnek és a fiamnak is. Nem a termelés növelése a célunk, hanem az, hogy a hagyományos termékek mellett további újdonságok, egyedi készítmények jelenjenek meg.
Szíves szóval hívom: legyenek a vendégeim. Nézzék meg, kóstolják meg.
Mint otthon.

