Kézműves sajtkészítők

Amit a kézműves sajtkészítők tudnak

Az elmúlt években nagyon megnőtt az igény a kézműves sajtok iránt. Ez nem is csoda, hiszen a kézzel készült sajtok sokkal intenzívebb ízzel bírnak, egészségesebbek is, mivel nincs bennük „E” betűs adalék vagy ízfokozó. A piacokon is egyre többször látni kézműves sajtkészítőket, akik a portékájukat kínálják. Általában a kézműves sajtokkal foglalkozók saját háztáji gazdasággal is rendelkeznek, saját kecskéket, juhokat, teheneket tartanak, és az ő tejükből készítik a finomságaikat. Bár a neten több videót és cikket találhatunk arról, hogyan készítsünk otthon sajtot, de ezek a termékek legtöbb nem vehetik fel a versenyt a  kézműves sajtmesterek termékeivel. A sajtkészítők különös odafigyeléssel válogatják meg az alapanyagokat, pontosan tudják mit meddig kell érlelni, komoly szakmai tudás van a tarsolyukban, amit egy videóval nem lehet kiváltani.

A kézműves sajtok készítéséhez ugyanis tudni kell mindent, amit csak lehet a tejről, hiszen ez a fő alapanyag. A sajtból is többféle fajta létezik, lágy, kemény és sovány sajt, gyúrt és érlelt sajtok, vagyis tökéletesen tisztában kell lenni a sajtfajták egyedi készítési formájával, és persze azzal is, hogy mitől lesz olyan finom az íze, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. A tej fajtája sem mindegy, vagyis hogy milyen állat tejéről van szó. Az ízesítési lehetőségekkel is tisztába kell lenni, hogy a lehető legjobb sajt lehessen a végeredmény.

kézműves sajtkészítők - HUGI SAJT

Hol vásárolhatunk Magyarországon kézműves sajtkészítőktől sajtot?

Ha kézműves sajtokat szeretnénk vásárolni, arra számos lehetőségünk van. Egyrészt utána járhatunk, hogy a környékünkön ki foglalkozik ilyesmivel, és személyesen felkereshetjük a sajtkészítőket, hogy vásárolhassunk a portékájukból.

A piacokat és termelői piacokat is érdemes felkeresni, mert egyre többször találkozni ott is sajtkészítőkkel. A kézműves vásárokon is gyakran látni kézműves sajtokat, legyen szó kisebb eseményről, vagy nagy, neves vásárról, mint mondjuk a Szent György vagy a Szent Márton napi vásárok.

 

Kézműves sajtboltból is egyre több nyílik az országban. Ma már nemcsak a fővárosban, de a megyeszékhelyeken és nagyobb városokban is nyílnak olyan üzletek és kisebb boltok, ahol kézműves sajtokat, illetve kézműves élelmiszereket árulnak. Mindenképp érdemes utána járni, hogy a környékünkön van-e ilyen üzlet.

Komárom-Esztergom megyében igen népszerűek a HUGI SAJT termékei. A bakonyszombathelyi sajtműhely elhelyezkedése miatt közel van Veszprém-  és Győr-Moson-Sopron megyéhez is, így több települést is ki tudnak szolgálni.