4 érv a kézműves sajt mellett

Mitől olyan egészséges a kézműves sajt?

A sajt egy alapvető élelmiszerforrás, és egyre többen döntenek úgy, hogy kézműves sajt formájában fedezik a napi sajtszükségletüket. Persze nem arról van szó, hogy mindennap kötelező sajtot enni, viszont a sajt egy olyan fehérje és vitaminforrás, amit nem szabad kihagyni az étkezésünkből. 

Az egészséges táplálkozás lényeges, hogy a szervezetünk számára szükséges kalóriát, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket bevigyük a szervezetünkbe, és ezt a lehető legtermészetesebb módon tegyük.

A fehérjebevitel nagyon lényeges, hogy a szervezetünk működéséhez, de nagyon sok olyan ásványi anyag és nyomelem is van, ami elengedhetetlen. A kalcium például a csontok és a fogak számára nélkülözhetetlen, az A vitamin többek között a haj és a köröm számára, de a sajt tartalmazza az összes létfontosságú aminosavat, melyek a központi idegrendszer működéséhez szükségesek.

Hasznos, telítetlen zsírsavak forrása, igazi energiabomba nemcsak a komoly fizikai munkát végzőknek, hanem a szellemi tevékenységet űzőknek is.

Amitől a sajtfogyasztás már önmagában is jó döntés

Már önmagában az jó döntés a számunkra, ha naponta fogyasztunk tejet és tejtermékeket. Persze egyes diéták kifejezetten tiltják, sőt olyan nézet is elterjedt, hogy puffadást is okozhat a tej, ugyanakkor a tej és a sajt fehérjetartalma miatt mégis fontos táplálék, alacsony szénhidráttartalma miatt pedig a fogyókúrázók is választhatják a zsírszegényebb változatú sajtokat, amelyek nem mellesleg laktatók is.  

A sajtfogyasztást testépítők, profi sportolók is az extra fehérjebevitel miatt választják. A gyerekek is, akik nem feltétlenül rajonganak a húsfélékért, szívesebben megeszik a túrókészítményeket, ami szintén fedezi a fehérjeszükségletüket. Ha gyümölccsel, vagy magvakkal kínáljuk az apró sajtfalatokat, tápláló és egészséges nassolni-valóhoz juttatjuk a kicsik szervezetét, ami sokkal jobb választás, mintha cukorkával vagy felfújt péksüteményekkel traktálnánk őket.

A sajt, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, úgy mint a kalcium, D-vitamin, cink, foszfor, valamint az A-, a B2-, a B12- és a K2- (menakinon) tartalma is nagyon magas. Kevesen tudják, de napi 10 deka sajt elfogyasztása a napi kalcium és foszforszükségletünk 40 %-át képes fedezni, ez pedig azt jelenti, hogy 25-30 deka sajt elengedő, hogy a napi szükségletünket fedezze.

kézműves sajt - válogatás a HUGI SAJT termékeiből
Kézműves sajtválogatás a HUGI SAJT termékeiből

Mit jelent, hogy a kézzel készült sajt adalékmentes?

A kézzel készült sajtok ugyanis a legtöbb esetben adalékmentesek, tehát még egészségesebbek, hiszen az elfogyasztásukkal nem viszünk be a szervezetünkbe felesleges mesterséges anyagokat, ízfokozókat, „stabilizátorokat”, csak a tisztán tejből készült fehérje- és vitaminforrást. 

A HUGI SAJTnál is kizárólag a tej kerül felhasználásra, illetve más, természetes fűszerek, asztalt gyümölcsök, szintén adalékmentes húskészítmények kerülhetnek bele még a Vencel-féle sajtkülönlegességekbe.

A kézműves sajtok hagyományos kézi eljárással készülnek, sok esetben háztáji gazdaságból származik a tej is, mint a HUGI SAJT esetében. A sajtkészítés folyamata a maga természetes ütemében zajlik, nem adalékokkal siettetik az érlelést. A nagyüzemi sajtgyártásban bármilyen finom is egy sajt, sosem kap olyan odafigyelést, mint az, amelyik kézzel készül. 

Az egészséges életmód jegyében fogyasszunk több kézműves sajtot

Az egészséges életmódra való törekvés az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott. Természetesen sokan nem tudják vagy nem akarják betartani az egészséges életmódra vonatkozó minden tanácsot és szabályt, viszont ha már több zöldséget és gyümölcsöt, illetve sajtot fogyasztunk, már azzal is sokat teszünk az egészségünkét, függetlenül attól, hogy néha megeszünk egy szelet csokit, vagy naponta fogyasztunk kávét. Viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy az egészséges táplálkozás alapköveit milyen formában fogyasztjuk.

Az elmúlt években az tapasztalható, hogy a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma is csökkent, így ha tehetjük, akkor ne a hipermarketek polcairól, hanem a piacon vásároljunk. A sajt esetében is, ha tehetjük, inkább a kézműves sajtokat válasszunk, hiszen ezek adalék és ízfokozómentesek, intenzívebb az ízük, tehát finomabbak is. A sajt és a zöldség sose maradjon ki a napi étkezésünkből, mert már ezzel sokat tehetünk az egészségünkért.