Bor és sajt

Bor és sajt az asztalon, avagy miért eszünk sajtot a bor mellé?

A sajt és a bor között sok a hasonlóság, hiszen mindkettőről elmondható, hogy a gasztronómia szerves részét képezik, a legkülönegesebb fajták pedig gondosan érlelés, számos kezelés, és gondoskodás után érik el a tökéletes ízt, illatot és állagot. Sok tehát a rokon vonás, ez persze nem teszi egyértelművé, hogy miért fogyasztanak sajtot a borkóstolók során. A válasz egyébként nagyon egyszerű, a sajtok képesek kihozni a bor ízét, plusz többlettel, gazdagabb aromákkal felruházni, hogy a legtökéletesebb ízélményt nyújthassák.

bor és sajt - Hugisajt

Milyen borhoz milyen sajt illik?

Bár közismert tény, hogy a sajt illik a borhoz, az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sajtról és milyen borról van szó. Persze ez ízlés kérdése is, de vannak alapvető szabályok melyeket érdemes betartani.

  • Sós sajtok: az ilyen típusú sajtok leginkább a savanykásabb borokhoz passzolnak, mint a ribizlibor
  • Friss, érlelést nem kapó sajtok: a friss sajtok, melyek maximum csak egy minimális érlelést kapnak könnyedek, frissek, és üdék, vagyis hasonló kvalitásokkal bíró, jó savszerkezetű, nem túl alkoholgazdag fehér és rosé bor illik hozzájuk.
  • Nemes penésszel érlelt lágysajtok: ide sorolható a camembert és a brie sajt, melyekhez leginkább a könnyedebb, inkább gyümölcsös jellegű vörösborok illenek.
  • Rúzsos bevonatú lágysajtok: mivel ezeknek a sajtoknak markánsabb az ízviláguk, így bor tekintetében is a testesebb fajták passzolnak, késői szüretből származó fehér borok vagy érlelt vörösborok.
  • Félkemény sajtok: a közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig számos borfajta passzol a félkemény sajtokhoz.
  • Kékpenészes rokfort típusú sajtok: ez a sajtfajta talán a legjobb társítható, hiszen rengeteg lehetőségből válogathatunk, akár tokaji édes szamorodni, alacsonyabb puttony számú aszúk, de még a márkás száraz pezsgők is jól passzolnak hozzá.

Ha tehát borkóstolóba gondolkodunk, mindenképp vegyük sorra a bemutatásra kerülő borokat, és a fajták tekintetében válasszunk sajtot a kóstoláshoz.