Sajttál mustra, avagy milyen sajtok kerüljenek fel egy sajttálra?

Biztosan mindenki járt már olyan hotelben vagy panzióban, esetleg rendezvényen, ahol a svédasztalon sajttál is szerepelt. Persze a panziókban csak egy-két féle sajt kerül fel, trappista, esetleg ementáli, ám a hotelek vagy nívósabb rendezvények esetén akár öt-hat különböző sajtfajta is felkerül rájuk, camembert, parenyica, gomolya, mozzarella, sőt akár valamilyen különleges töltött vagy fűszerezett sajt is. A sajtfajták kínálata meglehetősen széles, így a sajttálak is meglehetősen változatosak és különlegesek lehetnek.

Egyre több rendezvényen találkozhatunk sajttállal, de nem ám olyannal, amire valaki felszeletelt vagy készen vásárolt szeletelt sajtokat tesz, hanem igazi kézműves sajtkülönlegességeket tartalmazó sajtos összeállításokat is. Az igényesebb borkóstolókon is válogathatunk a kísérőnek szánt sajtkülönlegességek között, de az iskolai egészségnapokon vagy svédasztalos esküvőkön is találkozhatunk már ilyen sajtos összeállításokkal. Az, hogy milyen sajt kerül fel egy  ilyen tálra, általában a megrendelő ízlésétől és igényeitől függ, a lehetőséget tárháza szinte végtelen.

sajttál variációk a HUGI SAJT kínálatából
Sajttál variációk a HUGI SAJTtól

Sajtfajták, melyeket ne hagyjunk le egy sajttálról

Ha különleges sajttálak rendelésében vagy készítésében gondolkodunk, érdemes végig gondolni, hogy milyen sajtfajták is kerüljenek fel a tálra. 

Egyrészt elengedhetetlen, hogy az ismert fajtákat is kínáljuk, hogy a hagyományos, megszokott ízek kedvelői is kedvükre csipegethessenek a tálról, vagy akár a gyerekek is, akik nem mindig rajonganak a különleges és új ízekért. Másrészt ha ínyencek is vannak a vendégek között, a sajtkóstolást sajtkülönlegességekkel és ritkábban keresett fajtákkal tudjuk különlegessé tenni. 

Ilyen fajta lehet a töltött parenyica, a fűszerezett gomolya, a különféle érlelt sajtok.  Sajttál rendelésre kézműves sajtkészítőknél és kézműves sajtboltoknál van lehetőségünk, de akár készíthetünk mi magunk is a kedvenc kézműves sajtjaink felhasználásával. 

Mindenképp érdemes végig gondolni, hogy kik fognak kóstolgatni, és milyen céllal. Ha az egészséges életmódot népszerűsítjük, mondjuk egy iskolában, akkor érdemes hagyományosabb sajtokat tenni a sajttálra, ha viszont pár üveg borhoz kóstolgatnánk ínycsiklandó sajtokat, akkor a bor fajtáját érdemes szem előtt tartani. 

A tálalás körülményei sem mellékesek – meleg időben, szabad téren érdemes a kevésbé „olvadós” fajtákat előnyben részesíteni. Kiemelő kanállal vagy villával könnyen megközelíthetővé tegyük a falatokat, vagy eleve szúrjuk fel őket, hogy a sajtokkal közvetlenül ne érintkezzenek a kezek.

Legyen víz is a közelben – az igazi gourmet élményhez fontos, hogy az ízlelő-bimbókat letisztítsuk két sajt között, hogy ne keveredjenek az ízek!